21 Temmuz 2009 Salı

KİTABİ BİLGİ, TECRÜBİ BİLGİ
VE SORUMLULUK…
Galip BARAN
Bilinç Üviversitesi Kurucu Rektörü
Varlık bildiğinden sorumludur
(*)
Kainat bir Hizmet ve Vazife ortamıdır. Her varlık tezahür ederek bu Kozmik Vazife’nin kendisine düşen payıyla meşgul olur. Vazifesini kendi seçen varlık, bilgisini de vazifesine uyacak seviyeye ayarlar. Bu durumda varlık, Kozmik Vazife’nin sadece kendi bilgisine göre yürüttüğü kısmından sorumludur; kendi bilgisinin dışında kalan kısımlar varlığın sorumluluğunda değildir. Başka bir ifadeyle, varlık, tezahür sürecine bilgisi oranında katılır.
Bütünün denge ve uyumu, ancak her varlığın bilgisinin sorumluluğunu yerine getirmesiyle sağlanır. Bilginin sorumluluğunu yerine getirmek demek, varlığın , Kozmik İlke ve Kanunlardan kendi seçtiklerini en mükemmel şekilde uygulaması demektir.
“Varlık bildiğinden sorumludur” ilkesi’nin etik sonuçları
İnsana sorumluluk yükleyen bilgi, kitabi bilgi değil, bizzat uygulanarak ya da derin bir sezgiyle gerçekliği varlık tarafından idrak edilmiş ve hazmedilmiş olan bilgidir. Böyle bir bilgi, hangi kaynaktan gelmiş olursa olsun, artık o insanın öz malı haline gelmiş ve bir yaşam düsturu olmuştur. Yeri ve zamanı geldiğinde insanın o bilgiyi kullanması gerekir; kullanmadığı takdirde hesap sorulmayı hak eder. Çünkü insan bildiğinden sorumludur.

(……)
Bilen insan bilmeyen insandan da sorumludur.
(*) Yarınlar için) Pozitif Yaşam/ Ergün Arıkdal/ say.420-421

Hiç yorum yok: