TOPLUMSAL KİŞİLİK REFORMU…
Emekli Ankara Cumhuriyet Savcısı sayın Cahit Yahşi’nin Şoför ve Trafik Dergisinde (sayı :538 tarih: 31.01.1998) yer alan bir yazısından:
“Trafiğe çıkan kişinin, çağdaş yaşamı bütün kural ve gerekleriyle benimsemiş olması gerekir. Oysa ülkemizde trafik öğretimi ve eğitimi bunu kapsamadığı gibi, yapılan sınavlarda istenen de trafik yasasının maddelerinin, yasada geçen sözcüklerin, terimlerin, işaretlerin ezberlenmesidir.
Önce toplumsal kişiliğimizi geliştirecek eğitime gereksinme duyulmaktadır. Bazı diplomalara, belgelere, unvanlara ve rütbelere sahip olmak bu kişiliğe ulaşmaya yetmemektedir. Bu, bir çağdaş kültür düzeyine ulaşma, o düzeyi yakalama işidir. Çağdaş uygarlık olgusunun gözlenmesi, izlenmesi, öğrenilmesi ve öğretilmesi, ayrı şey benimsenmesi, yaşama geçirilmesi ve uygulanması ayrı şeydir. Ülkemizde çağdaş yaşama uyum süreci yaşanmaktadır. Bu sürecin en az yitimle ve en kısa sürede sonuçlandırılması bilimsel, akılcı ve siyaset üstü yaklaşımlarla olanaklıdır. Çağdaş ve uygar bir insanın niteliklerine yaraşır düşünce, davranış ve yaşam düzeyine ulaşmanın etkin yolları araştırılırken insanlarımızın da bu konuda bir savaşımı içinde olması gerekmektedir
Avrupa Birliğine girmek isteğiyle yanıp tutuştuğumuz şu sıralarda, toplumsal kişiliğimizle ne denli bir Avrupa insanına benziyoruz? Üzücü olan Avrupa Birliğine alınmamak değil, kanımca alındıktan sonra insanlarımızın Avrupa insanları ve toplumlarınca dışlanması ve horlanması durumudur.
Kıyaslama yapmaya yarar umuduyla birkaç örnek vermek istiyorum:
* Yargıtay Daire Başkanlarımızdan birinin anlatımı:
Danimarka’da, kırsal alanda bir taksii ile giderken sürücü kırmızı ışıkta durmuş. Işığın bulunduğu yerde kavşak, geçit gibi bir şey de yokmuş. Belki yakınlardaki bir yerleşim yerine giderken yayaların geçtiği bir yer. Arkadan ve karşıdan gelen bir taşıt da bulunmuyormuş. Sürücünün ışığın sönmesinin beklediğini görünce “Neden bekliyoruz?” diye sorunca, sürücü ışığı göstererek “Kırmızı ışık yanarken geçilmez.” Yanıtıyla aynı zamanda trafik kurallarını da anımsatmış.
* Eski Bolu Baro Başkanlarımızdan biri, Fransa’ya gittiğinde Türkiye göçmeni bir ermeni kendisini konuk etmiş, Müze, sergi, tiyatro, sinema, lokanta… Birçok yeri gezdiriyormuş. Fakat gözü hep saatinde, ikide bir izin isteyip ayrılıyor ve biraz sonra dönüyormuş, Nedenini sorduğunda, taşıtının yerini değiştirmek veya park saatine para atmak için gittiği, yanıtını almış. Gitmezse ceza alınırmış. Türkiye’de çoğunu ehliyetsiz taşıt sürdüğünü söyleyince, adam buna inanmakta zorlanmış ve şaşırmış.
* Doktor bir arkadaşım Almanya’da bulunduğu sırada, yağışlı bir kış gecesi, işi de ivedi olduğundan, çevrede de kimse bulunmamasından yararlanarak U dönüşünün yasaklandığı U dönüşü yapıvermiş. Bir ay sonra trafik polisi kendisini durdurup eylemi bildirerek ceza kesmiş. Meğer bir Alman durumu görüp polise bildirmiş. İtiraz ederse, bu bildiren kişi tanık olarak dinlenip, ceza veriliyormuş, ama ceza üçe katlanarak.
* Yargıtay üyelerimizden biri, yanında eşi olduğu halde, Avrupa’da bir otobanda gidiyormuş. Otobanın bir yerinde hız sınırlaması uygulanıyormuş. Bunu gösteren levha ve uyarı işaretlerinin ayırdında (farkında) olmamışlar. Bir yerde, trafik polisi, kendisini durdurup, belirlenen hızdan fazla gittiğin söylemiş. Geleneksel bir tavırla “Hayır”, gitmedim” demiş. Trafik polisi, evraklarını ve pasaportunu istemiş. İncelerken Yüksek Mahkeme Yargıcı olduğunu görünce, selam verip özür dilemiş ve evrakı verirken de yanlış saptama yapan aygıtın onarılması için durumu hemen yetkililere söylemiş.
* Dekan olan bir arkadaşım, tıp doktorası için İngiltere’ye gittiğinde kendisine önce (gülümsemeyi) sonra (affedersin) demeyi öğrettiklerini söyler.
* İsveç’te bir kişinin ölümü ve bir diğerinin yaralanmasıyla sonuçlanan bir trafik kazasında, sürücü alkollü olduğu için, kasıtlı öldürme ve yaralama gibi ceza verildiğini, sürücü ile birlikte barda içki içen ve kapıda ayrılan arkadaşına da “yurttaşlık görevini yaparak alkol alan sürücüye taşıt kullandırmaması ve engel olması gerekirken bunu yapmadığı suçlamasıyla” on yıl hapis verildiğini gazetelerde okumuştum.
* 1997 yılında ABD'de de benzer bir trafik olayında sürücüye yaşam boyu hapis verildiğini televizyon haberleri olarak izledik.
* Kız kardeşimi trafik ehliyeti için yazılı sınava götürmüştüm. Bir adam sınava üçüncü kez geldiğini, yine başaramazsa bir daha gelmeyeceğini söylemişti. Ne iş yaptığını sorduğumda, taksi şoförü olduğunu, altı yıldır Ankara’da bu işi yaptığını bildirmişti.
* Soruşturmasını yaptığım çok ölümlü bir trafik kazsında, bilirkişinin kusur yüklemediği sürücülerden birinin 48 saattir, uyumadan, ilaçlar alarak taşıt kullandığı saptanmıştı. Böyle davranmasının nedeni kamyonun taksitini ödeyebilmek içinmiş.”
***
Sayın Cahit Yahşi’nin bir Yargıtay Başkanı, eski Bolu Baro Başkanı, bir Yargıtay üyesi ile bir Dekan'la ilgili yukarıdaki açıklamaları ve bizim yaklaşık yirmi yıldır devam eden “okul dışı eğitim” olarak tanımladığımız çalışmalar gösteriyor ki; yasa, devlet, hak, adalet ve hukuk kavramlarına yabancı bir toplumuz. Sayın Yahşi’nin deyişiyle, toplumsal kişiliğimiz, insanlık onuru ve sorumluluğumuz yok denecek kadar az. Bu kişilikle, “Muasır Medeniyet”ti yakalamamız olanaksız.
Sözü edilen kişiliği edinebilmek, çağdaş yaşam tarzına uyum sürecini en aza çekebilmek ve gerçek anlamda bir hukuk devleti olabilmek için yapılması gereken şey; en azından, toplumun bir kesiminin devlet, yasa, hak, adalet ve hukuk kavramlarını özümsemesini, deyim yerindeyse, bu kavramlarla özdeşleşmesini sağlamaktır.
Bunun en kolay yolu; ise, Hukuk Fakülteleri Müfredatına “yasa bağımlılığı dersi” koyarak başlamaktır.
Kâğıt üzerinde kalmaması için, bu dersin uygulamalı olması gereklidir.
Bir taraftan bu önlem alınırken, diğer taraftan, devletin hukuk, yasa ve anayasa konu ya da kavramlarıyla ilgili görevlerinde bulunanlar başta olmak üzere, avukatlık, yargıçlık, savcılık ve noterlik yapan Hukuk Fakültesi mezunları aynı süreçten geçirilmelidir...
Böylesi önlemler alınmadıkça AB’ye girmekten, AB Uyum yaslarından, mevzuatımızda bu yolda yapılmakta olan değişikliklerden fayda ummanın abesle iştigal olduğu bilinmelidir.
Bu karamsar görünüşe karşın bir çözüm vardır:
Çevre, tüketim, trafik, sağlık, vergi, rüşvet, iş ahlakı, milli servet, imar ve her şeyi devletten bekleme gibi alanlarda, “okul dışı eğitim” olarak tanımlanan, insan’ın, davranışlarının ve nedenlerinin araştırıldığı çalışmaları yapan; bu çalışmaları yaparken yasa bağımlısı olduklarını; kendilerini tanımağa başladıklarını; diğerkâm kişilik edindiklerini; “yurdu ve milleti özden çok sevme ilkesi”ni özümsediklerini; “Bilinç Çağı”nda yaşamağa başladıklarının farkına vardıklarını savunan. Bilinç Üniversitesi Kurucuları bu konuda yardımcı olmağa hazırdır. .
Galip BARAN
Bilinç Üniversitesi Kurucusu
***
GELECEĞİN TÜRKİYESİ PROJESİ BODRUM UYGULAMASI
(yukarıda) Metin içi resimlerde görüldüğü gibi; “Trafik Canavarı”na savaş açanlara, Bodrum’dan Atatürk İlk Öğretim Okulu 8-A sınıfı öğrencileri Sezen İnce ve İrem Menteş de katıldı.
18 Mart 2010 günü Bodrum Garaj altı Kavşağında yapılan bu uygulamaya katılan Sezen İnce ve İrem Menteş, kırmızı ışıkta geçmeğe kalkışanlara, “trafik kurallarına uyun, Trafik Canavarı olmayın” diyerek seslendiler.
Arada, kırmızı ışıkta geçerek kural ihlal eden yaşıtlarını da uyardılar..
Gençlerin katılımıyla renkli bir gösteriye dönüşen bu etkinlik ilgiyle izlendi.
Baran’ın “geleceğin cumhurbaşkanı, başbakanı, TBMM başkanı, bakanı, valisi, kaymakamı, belediye başkanı, muhtarı ya da iş kadını olarak” tanıttığı Sezen İnce ve İrem Menteş’i, Bodrum halkı sevgi, takdir ve heyecanla karşılayıp alkışladılar
Galip, Sezen ve Menteş, uygulamanın sonunda, ellerini üst üste koydular, “üçümüz birimiz, birimiz üçümüz” diyerek “Şövalye yemini” ettiler.
WEB: http://bilinc-universitesi.blogspot.com
e.MAİL: bilincuniversitesi@gmail.com & galipbaran@ttmail.com
20 Mart 2010 Cumartesi
18 Mart 2010 Perşembe
Barack Hüseyin OBAMA
Cumhurbaşkanı ABD
Sayın Başkan,
Mümkün Küresel Isınma ve İklim Değişikliği durdurmak ve önümüzdeki olağanüstü Planet kurtarmak hazırsındır Erich Fromm tarafından, kitabında "da Sahip Olmak Click ya açıklanmıştır"
ya da var "Olmak Click, Erich Fromm diyor, erkekler değiştirmek ve Yeni BİR ahlak, Yeni BİR Dünya, Yeni BİR Toplum Düzeni yaklaşan felaketi önlemek Click yaratmak var o Kitabı" olarak.
Beni arkadaşlarım ve bazı, Bir süre Gale, erkekler Kökten Bizim Yaşam değiştirmek Küresel Isınma, başarılı Yol ve Yeni Etik Fromm tarafından açıklanan Kabil alanlarda ÇALIŞMA yeraldığını yaparken harcadığı Click.
Biz Yas Bilinc yaşayan başlamış olduğuna inanıyorum.
Bazı coğ ne Tense'lerde nasil Yaşadığım deneyim, diyerek duygularını ifade:
"Seni beğenilen olmayı denedim hazırsındır" görmedim, "seni orada daha cok, ülke ve Dünya", "Sen insanlığın" Tense'lerde yararına BİR fedakar kişi "olarak çalışmaktadır ... olsaydı
Sevgili Efendim,
Ayşe dünyadaki coğ Benim hazırsındır yaşamaya başlayabiliriz Eger, yani gezegen kaydedilir ve dünyada Barış olacağından eminim.
Ben cok met kanıtlamak Click endişeli hazırım.
Tum yapmanız gereken Washington Benî davet etmektir.
Click Eger karar vermeden bir kez sen bulmak, ben söylüyorum ne olup GERÇEK ya da Aliyormusun, Ankara'da Sızın büyükelçisi isteyebilir.
Saygılarımla.
Galip BARAN
Üniversite Bilinc kurucusu
Turgutreis-Bodrum
TÜRKİYE
Tel: (0252) 382 34 77 / (0535) 844 84 76
E-Posta: galipbaran@ttmail.com
WEB: www.bilinc-universitesi.blogspot.com / http://www.galipbaran.blogspot.com/
***
TÜRKÇE METİN (mektup'un Türkçesi)
Barack Hüseyin OBAMA
ABD Başkanı
Sayın Başkan'ım,
Küresel ısınma Tense'lerde iklim değişikliğini durdurarak, dünyamızı yaklaşan felaketten kurtarmak Erich Fromm'un "Sahip da Olmak" adli kitabında anlatıldığı şekilde mümkündür ya Olmak.
Erich Fromm "Sahip Olmak Tense'lerde var Olmak" adli met kitabında insanın değişmesi gerektiğini belirterek, yaklaşan felaketi durdurmak Click Yeni BİR Etik, Yeni BİR Dünya ve Yeni BİR Toplum oluşturulması gerektiğini anlatmaktadır.
Ben ve BİR KAC arkadaşım insanın oluşturduğu küresel ısınma alanına oldukça fazla Zaman harcayarak Yaşam tarzımızı kökünden değiştirmeyi başardık ve Fromm'un anlattığı Yeni Yaşam etiğini benimsedik. Bilinc çağında yaşamaya başladığımıza inanıyoruz.
Benim yaptıklarımı Tense'lerde Yaşam tarzımı Gören bazı coğ duygularını şöyle ifade ediyorlar: "Daha bir kez Sızın hazırsındır Birini hic görmedim", "Keşke ülkemizde ve dünyada daha fazla Sızın hazırsındır insan olsaydı", "İnsanlığın çıkarları Click çalışıyorsunuz" Tense'lerde Özgecil BİR insansınız ".. .
Sayın Başkan'ım,
Dünyamız insanları met şekilde yaşamaya başlarlarsa, gezegenimizin kurtulacağından ve dünyaya Barış geleceğinden eminim.
Bunu size kanıtlamak Click atıyorum olabilir. Bunun Click Benî Washington'a davet etmeniz yeterlidir.
Karar vermeden sonra, Ankara'daki Büyükelçinizi arayarak söylediklerimin Doğru olup olmadığını araştırtabilirsiniz.
Saygılarımla; 10.03.2010
Galip BARAN
Bilinç Üniversitesi Kurucusu
Turgutreis-Bodrum
TÜRKİYE
Tel.: (0252) 382 34 77 / (0535) 844 84 76
E-Posta: galipbaran@ttmail.com
WEB: www.bilinc-universitesi.blogspot.com / www.galipbaran.blogspot.com
Cumhurbaşkanı ABD
Sayın Başkan,
Mümkün Küresel Isınma ve İklim Değişikliği durdurmak ve önümüzdeki olağanüstü Planet kurtarmak hazırsındır Erich Fromm tarafından, kitabında "da Sahip Olmak Click ya açıklanmıştır"
ya da var "Olmak Click, Erich Fromm diyor, erkekler değiştirmek ve Yeni BİR ahlak, Yeni BİR Dünya, Yeni BİR Toplum Düzeni yaklaşan felaketi önlemek Click yaratmak var o Kitabı" olarak.
Beni arkadaşlarım ve bazı, Bir süre Gale, erkekler Kökten Bizim Yaşam değiştirmek Küresel Isınma, başarılı Yol ve Yeni Etik Fromm tarafından açıklanan Kabil alanlarda ÇALIŞMA yeraldığını yaparken harcadığı Click.
Biz Yas Bilinc yaşayan başlamış olduğuna inanıyorum.
Bazı coğ ne Tense'lerde nasil Yaşadığım deneyim, diyerek duygularını ifade:
"Seni beğenilen olmayı denedim hazırsındır" görmedim, "seni orada daha cok, ülke ve Dünya", "Sen insanlığın" Tense'lerde yararına BİR fedakar kişi "olarak çalışmaktadır ... olsaydı
Sevgili Efendim,
Ayşe dünyadaki coğ Benim hazırsındır yaşamaya başlayabiliriz Eger, yani gezegen kaydedilir ve dünyada Barış olacağından eminim.
Ben cok met kanıtlamak Click endişeli hazırım.
Tum yapmanız gereken Washington Benî davet etmektir.
Click Eger karar vermeden bir kez sen bulmak, ben söylüyorum ne olup GERÇEK ya da Aliyormusun, Ankara'da Sızın büyükelçisi isteyebilir.
Saygılarımla.
Galip BARAN
Üniversite Bilinc kurucusu
Turgutreis-Bodrum
TÜRKİYE
Tel: (0252) 382 34 77 / (0535) 844 84 76
E-Posta: galipbaran@ttmail.com
WEB: www.bilinc-universitesi.blogspot.com / http://www.galipbaran.blogspot.com/
***
TÜRKÇE METİN (mektup'un Türkçesi)
Barack Hüseyin OBAMA
ABD Başkanı
Sayın Başkan'ım,
Küresel ısınma Tense'lerde iklim değişikliğini durdurarak, dünyamızı yaklaşan felaketten kurtarmak Erich Fromm'un "Sahip da Olmak" adli kitabında anlatıldığı şekilde mümkündür ya Olmak.
Erich Fromm "Sahip Olmak Tense'lerde var Olmak" adli met kitabında insanın değişmesi gerektiğini belirterek, yaklaşan felaketi durdurmak Click Yeni BİR Etik, Yeni BİR Dünya ve Yeni BİR Toplum oluşturulması gerektiğini anlatmaktadır.
Ben ve BİR KAC arkadaşım insanın oluşturduğu küresel ısınma alanına oldukça fazla Zaman harcayarak Yaşam tarzımızı kökünden değiştirmeyi başardık ve Fromm'un anlattığı Yeni Yaşam etiğini benimsedik. Bilinc çağında yaşamaya başladığımıza inanıyoruz.
Benim yaptıklarımı Tense'lerde Yaşam tarzımı Gören bazı coğ duygularını şöyle ifade ediyorlar: "Daha bir kez Sızın hazırsındır Birini hic görmedim", "Keşke ülkemizde ve dünyada daha fazla Sızın hazırsındır insan olsaydı", "İnsanlığın çıkarları Click çalışıyorsunuz" Tense'lerde Özgecil BİR insansınız ".. .
Sayın Başkan'ım,
Dünyamız insanları met şekilde yaşamaya başlarlarsa, gezegenimizin kurtulacağından ve dünyaya Barış geleceğinden eminim.
Bunu size kanıtlamak Click atıyorum olabilir. Bunun Click Benî Washington'a davet etmeniz yeterlidir.
Karar vermeden sonra, Ankara'daki Büyükelçinizi arayarak söylediklerimin Doğru olup olmadığını araştırtabilirsiniz.
Saygılarımla; 10.03.2010
Galip BARAN
Bilinç Üniversitesi Kurucusu
Turgutreis-Bodrum
TÜRKİYE
Tel.: (0252) 382 34 77 / (0535) 844 84 76
E-Posta: galipbaran@ttmail.com
WEB: www.bilinc-universitesi.blogspot.com / www.galipbaran.blogspot.com
15 Mart 2010 Pazartesi
HABER... HABER...
ATATÜRK;
BİLİNÇ ÜNİVERSİTESİ
VE
GELECEĞİN TÜRKİYESİ
Atam!
Bilinç Üniversitesi; Türkiye Cumhuriyet’ini ilelebet yaşatacak olan geleceğin bilinçli cumhurbaşkanlarını, başbakanlarını, TBMM başkanlarını, genelkurmay başkanlarını, bakanlarını, valilerini, kaymakamlarını, belediye başkanlarını ve muhtarlarını yetiştirme sorumluluğunu üstlendi.
Bilinç Üniversitesi, yıllardır devam eden ve uzun sürede oluşan birikimden yola çıkarak,
yeni bir proje daha başlattı.
Yeni Proje uygulamasından bir örnek:
“Trafik Canavarı”na savaş açan
"HABİTAT Turgutreis Öğrenci Kozası"
Kolaylaştırıcısı Mehmet Can
Resimlerde, “Bilinç Üniversitesi Kurucusu” Galip BARAN ve Trafik Canavarı”na savaş açan "HABİTAT Turgutreis Öğrenci Kozası" Kolaylaştırıcısı Mehmet Can; Birlikte “eğitim ve uygulama” çalışması yaparken görülüyorlar... (Turgutreis, 13 Mart 2010)
BİLİNÇ ÜNİVERSİTESİ
VE
GELECEĞİN TÜRKİYESİ
Atam!
Bilinç Üniversitesi; Türkiye Cumhuriyet’ini ilelebet yaşatacak olan geleceğin bilinçli cumhurbaşkanlarını, başbakanlarını, TBMM başkanlarını, genelkurmay başkanlarını, bakanlarını, valilerini, kaymakamlarını, belediye başkanlarını ve muhtarlarını yetiştirme sorumluluğunu üstlendi.
Bilinç Üniversitesi, yıllardır devam eden ve uzun sürede oluşan birikimden yola çıkarak,
yeni bir proje daha başlattı.
Yeni Proje uygulamasından bir örnek:
“Trafik Canavarı”na savaş açan
"HABİTAT Turgutreis Öğrenci Kozası"
Kolaylaştırıcısı Mehmet Can
Resimlerde, “Bilinç Üniversitesi Kurucusu” Galip BARAN ve Trafik Canavarı”na savaş açan "HABİTAT Turgutreis Öğrenci Kozası" Kolaylaştırıcısı Mehmet Can; Birlikte “eğitim ve uygulama” çalışması yaparken görülüyorlar... (Turgutreis, 13 Mart 2010)
10 Mart 2010 Çarşamba
YASA BAĞIMLISI GALİP BARAN’DAN
KAMU GÖREVLİLERİNE…
Başta Cumhurbaşkanı,
TBMM Başkanı, Başbakan,
Genel Kurmay Başkanı ve Bakanlar, parlamenterler, siyasi parti genel başkanları, valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, muhtarlar olmak üzere; tüm kamu görevlileri!..
Türkiye’nin; çevrenin kirletilmediği, israfın önlendiği, trafik kurallarının (yasaların) ihlal edilmediği, iş ahlakına uyulduğu (Ahiliğin ihya edildiği), milli servete zarar verilmediği, imar yasasına aykırı işlerin yapılmadığı, her şeyin devletten beklenmediği bir ülke olmasını istiyorsanız;
EĞER!…
İşe; trafik kurallarına uymakla uymayanları uyarmakla başlamanız;
YETER!...
Bu davranışı alışkanlık haline getirdiğinizde; her şeyi devletten beklemeye ve hazır olan imama uymaya alışık olan TÜRK HALKI sizi örnek alacak; onlar da, YASA BAĞIMLISI olacaktır…
Ben ki, sanat okulu diplomalı, sıradan bir vatandaşım.
Trafik kurallarına uymayı uymayanları uyarmayı alışkanlık haline getirebildiğime göre, sizler; çoğu bu ülkenin üniversite diplomalı sıra dışı insanları; devletin iskeleti kamu görevlileri!
Aynı şeyi sizler neden yapamayasınız, neden YASA BAĞIMLISI olamayasınız…
Başta Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, Genel Kurmay Başkanı ve Bakanlar, parlamenterler, siyasi parti genel başkanları, valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, muhtarlar olmak üzere; tüm kamu görevlileri !
72 milyon “YASA BAĞIMLISI”nın yaşadığı Türkiye’nin nasıl bir sıçrama yapacağını, AB ve ABD’yi nasıl sollayacağını, dünyayı nasıl şaşırtacağını bir düşünün… Düşünmekle kalmayın!
Hemen başlayın!..
Galip BARAN
Bilinç Üniversitesi Kurucusu
Turgutreis- BODRUM
Fotoğraflar: Galip BARAN & İsmet SEYHAN; Bilinç Üniversitesi
KAMU GÖREVLİLERİNE…
Başta Cumhurbaşkanı,
TBMM Başkanı, Başbakan,
Genel Kurmay Başkanı ve Bakanlar, parlamenterler, siyasi parti genel başkanları, valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, muhtarlar olmak üzere; tüm kamu görevlileri!..
Türkiye’nin; çevrenin kirletilmediği, israfın önlendiği, trafik kurallarının (yasaların) ihlal edilmediği, iş ahlakına uyulduğu (Ahiliğin ihya edildiği), milli servete zarar verilmediği, imar yasasına aykırı işlerin yapılmadığı, her şeyin devletten beklenmediği bir ülke olmasını istiyorsanız;
EĞER!…
İşe; trafik kurallarına uymakla uymayanları uyarmakla başlamanız;
YETER!...
Bu davranışı alışkanlık haline getirdiğinizde; her şeyi devletten beklemeye ve hazır olan imama uymaya alışık olan TÜRK HALKI sizi örnek alacak; onlar da, YASA BAĞIMLISI olacaktır…
Ben ki, sanat okulu diplomalı, sıradan bir vatandaşım.
Trafik kurallarına uymayı uymayanları uyarmayı alışkanlık haline getirebildiğime göre, sizler; çoğu bu ülkenin üniversite diplomalı sıra dışı insanları; devletin iskeleti kamu görevlileri!
Aynı şeyi sizler neden yapamayasınız, neden YASA BAĞIMLISI olamayasınız…
Başta Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, Genel Kurmay Başkanı ve Bakanlar, parlamenterler, siyasi parti genel başkanları, valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, muhtarlar olmak üzere; tüm kamu görevlileri !
72 milyon “YASA BAĞIMLISI”nın yaşadığı Türkiye’nin nasıl bir sıçrama yapacağını, AB ve ABD’yi nasıl sollayacağını, dünyayı nasıl şaşırtacağını bir düşünün… Düşünmekle kalmayın!
Hemen başlayın!..
Galip BARAN
Bilinç Üniversitesi Kurucusu
Turgutreis- BODRUM
Fotoğraflar: Galip BARAN & İsmet SEYHAN; Bilinç Üniversitesi
8 Mart 2010 Pazartesi
TRAFİKTE HALİ PÜR MELALİMİZ…
(Cahit YAHŞİ, Emekli Ankara Cumhuriyet Savcısı)
Trafiğe çıkan kişinin, çağdaş yaşamı bütün kural ve gerekleriyle benimsemiş olması gerekir. Sürücü olacak kişilerde bunun araştırılmasına ve test edilmesine gerek vardır.
Oysa, ülkemizde trafik öğretimi ve eğitimi bunu kapsamadığı gibi, yapılan sınavlarda istenen de trafik yasasının maddelerinin, yasada geçen sözcüklerin, terimlerin, işaretlerin ezberlenmesidir. Çoğu da ezberlediklerini sınav kapısından çıkarken unutmaktadır. Önce toplumsal kişiliğimizi geliştirecek eğitime gereksinme duyulmaktadır. Bazı diplomalara, belgelere, unvanlara ve rütbelere sahip olmak bu kişiliğe ulaşmaya yetmemektedir.
Bu bir çağdaş kültür düzeyine ulaşma, o düzeyi yakalama işidir.
Çağdaş uygarlık olgusunun gözlenmesi, izlenmesi, öğrenilmesi ve öğretilmesi, ayrı şey benimsenmesi, yaşama geçirilmesi ve uygulanması ayrı şeydir.
Ülkemizde çağdaş yaşama uyum süreci yaşanmaktadır. Bu sürecin en az yitimle ve en kısa sürede sonuçlandırılması bilimsel, akılcı ve siyaset üstü yaklaşımlarla olanaklıdır. İnsanlarımızın çağdaş ve uygar bir insanın niteliklerine yaraşır düşünce, davranış ve yaşam düzeyine ulaşmalarının etkin yolları araştırılır ve uygulamaya konulurken, insanlarımızın da bu düzeye ulaşma ve bunu kanıtlama savaşımı içinde olması gerekmektedir
AB’ne girmek isteğiyle yanıp tutuştuğumuz şu sıralarda, toplumsal kişiliğimizle ne denli bir Avrupa insanına benziyoruz? Ve ne denli onlarla uyuşabiliyoruz? Bunları da gözetmemiz gerekiyor. Üzücü olan Avrupa Birliğine alınmamak değil, kanımca alındıktan sonra insanlarımızın Avrupa insanları ve toplumlarınca dışlanması ve horlanması durumudur.
Kıyaslama yapmaya yarar umuduyla birkaç örnek vermek istiyorum:
* Yargıtay Daire Başkanlarımızdan birinin anlatımı: Danimarka’da, kırsal alanda bir taksi ile giderken sürücü kırmızı ışıkta durmuş. Işığın bulunduğu yerde kavşak, geçit gibi bir şey de yokmuş. Belki yakınlardaki bir yerleşim yerine giderken yayaların geçtiği bir yer. Arkadan ve karşıdan gelen bir taşıt da bulunmuyormuş. Sürücünün ışığın sönmesinin beklediğini görünce “Neden bekliyoruz?” diye sorunca, sürücü ışığı göstererek “Kırmızı ışık yanarken geçilmez.” Yanıtıyla aynı zamanda trafik kurallarını da anımsatmış.
* Eski Bolu Baro Başkanlarımızdan biri, Fransa’ya gittiğinde Türkiye göçmeni bir ermeni kendisini konuk etmiş, Müze, sergi, tiyatro, sinema, lokanta, birçok yeri gezdiriyormuş.
Fakat gözü hep saatinde, ikide bir izin isteyip ayrılıyor vere biraz sonra dönüyormuş, Nedenini sorduğunda, taşıtının yerini değiştirmek veya park saatine para atmak için gittiği, yanıtını almış. Gitmezse ceza alınırmış. Türkiye’de çoğunu ehliyetsiz taşıt sürdüğünü söyleyince, adam buna inanmakta zorlanmış ve şaşırmış.
* Doktor bir arkadaşım Almanya’da bulunduğu sırada, yağışlı bir kış gecesi, işi de ivedi olduğundan, çevrede de kimse bulunmamasından yararlanarak U dönüşünün yasaklandığı “U” dönüşü yapıvermiş. Bir ay sonra trafik polisi kendisini durdurup eylemi bildirerek ceza kesmiş. Meğer bir Alman durumu görüp polise bildirmiş. İtiraz ederse, bu bildiren kişi tanık olarak dinlenip, ceza veriliyormuş, ama ceza üçe katlanarak.
* Yargıtay üyelerimizden biri, yanında eşi olduğu halde, Avrupa’da bir otobanda gidiyormuş. Otobanın bir yerinde hız sınırlaması uygulanıyormuş. Bunu gösteren levha ve uyarı işaretlerinin farkında olmamışlar. Bir yerde, trafik polisi, kendisini durdurup, belirlenen hızdan fazla gittiğin söylemiş. Geleneksel bir tavırla “Hayır”, gitmedim” demiş. Trafik polisi, evraklarını ve pasaportunu istemiş. İncelerken Yüksek Mahkeme Yargıcı olduğunu görünce, selam verip özür dilemiş ve evrakı verirken de yanlış saptama yapan aygıtın onarılması için durumu hemen yetkililere söylemiş.
* Dekan olan bir arkadaşım, tıp doktorası için İngiltere’ye gittiğinde kendisine önce (gülümsemeyi) sonra (affedersin) demeyi öğrettiklerini söyler.
* İsveç’te bir kişinin ölümü ve bir kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bir trafik kazasında, sürücü alkollü olduğu için, kasıtlı öldürme ve yaralama gibi ceza verildiğini, sürücü ile birlikte barda içki içen ve kapıda ayrılan arkadaşına da yurttaşlık görevini yaparak alkol alan sürücüye taşıt kullandırmaması ve engel olması gerekirken bunu yapmadığı suçlamasıyla on yıl hapis verildiğini gazetelerde okumuştum…
* 1997 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde de benzer bir trafik olayında sürücüye yaşam boyu hapis verildiğini televizyon haberleri olarak izledik.
* Kız kardeşimi trafik ehliyeti için yazılı sınava götürmüştüm. Bir adam sınava üçüncü kez geldiğini, yine başaramazsa bir daha gelmeyeceğini söylemişti. Ne iş yaptığını sorduğumda, taksi şoförü olduğunu, altı yıldır Ankara’da bu işi yaptığını bildirmişti.
* Soruşturmasını yaptığım çok ölümlü bir trafik kazsında, bilirkişinin kusur yüklemediği sürücülerden birinin 48 saattir, uyumadan, ilaçlar alarak taşıt kullandığı saptanmıştı. Böyle davranmasının nedeni kamyonun taksitini ödeyebilmek içinmiş. (Şoför ve trafik Dergisi/sayı 538)
Aktaran: Galip BARAN
Yasa bağımlısı
Bilinç Üniversitesi Kurucusu
(Cahit YAHŞİ, Emekli Ankara Cumhuriyet Savcısı)
Trafiğe çıkan kişinin, çağdaş yaşamı bütün kural ve gerekleriyle benimsemiş olması gerekir. Sürücü olacak kişilerde bunun araştırılmasına ve test edilmesine gerek vardır.
Oysa, ülkemizde trafik öğretimi ve eğitimi bunu kapsamadığı gibi, yapılan sınavlarda istenen de trafik yasasının maddelerinin, yasada geçen sözcüklerin, terimlerin, işaretlerin ezberlenmesidir. Çoğu da ezberlediklerini sınav kapısından çıkarken unutmaktadır. Önce toplumsal kişiliğimizi geliştirecek eğitime gereksinme duyulmaktadır. Bazı diplomalara, belgelere, unvanlara ve rütbelere sahip olmak bu kişiliğe ulaşmaya yetmemektedir.
Bu bir çağdaş kültür düzeyine ulaşma, o düzeyi yakalama işidir.
Çağdaş uygarlık olgusunun gözlenmesi, izlenmesi, öğrenilmesi ve öğretilmesi, ayrı şey benimsenmesi, yaşama geçirilmesi ve uygulanması ayrı şeydir.
Ülkemizde çağdaş yaşama uyum süreci yaşanmaktadır. Bu sürecin en az yitimle ve en kısa sürede sonuçlandırılması bilimsel, akılcı ve siyaset üstü yaklaşımlarla olanaklıdır. İnsanlarımızın çağdaş ve uygar bir insanın niteliklerine yaraşır düşünce, davranış ve yaşam düzeyine ulaşmalarının etkin yolları araştırılır ve uygulamaya konulurken, insanlarımızın da bu düzeye ulaşma ve bunu kanıtlama savaşımı içinde olması gerekmektedir
AB’ne girmek isteğiyle yanıp tutuştuğumuz şu sıralarda, toplumsal kişiliğimizle ne denli bir Avrupa insanına benziyoruz? Ve ne denli onlarla uyuşabiliyoruz? Bunları da gözetmemiz gerekiyor. Üzücü olan Avrupa Birliğine alınmamak değil, kanımca alındıktan sonra insanlarımızın Avrupa insanları ve toplumlarınca dışlanması ve horlanması durumudur.
Kıyaslama yapmaya yarar umuduyla birkaç örnek vermek istiyorum:
* Yargıtay Daire Başkanlarımızdan birinin anlatımı: Danimarka’da, kırsal alanda bir taksi ile giderken sürücü kırmızı ışıkta durmuş. Işığın bulunduğu yerde kavşak, geçit gibi bir şey de yokmuş. Belki yakınlardaki bir yerleşim yerine giderken yayaların geçtiği bir yer. Arkadan ve karşıdan gelen bir taşıt da bulunmuyormuş. Sürücünün ışığın sönmesinin beklediğini görünce “Neden bekliyoruz?” diye sorunca, sürücü ışığı göstererek “Kırmızı ışık yanarken geçilmez.” Yanıtıyla aynı zamanda trafik kurallarını da anımsatmış.
* Eski Bolu Baro Başkanlarımızdan biri, Fransa’ya gittiğinde Türkiye göçmeni bir ermeni kendisini konuk etmiş, Müze, sergi, tiyatro, sinema, lokanta, birçok yeri gezdiriyormuş.
Fakat gözü hep saatinde, ikide bir izin isteyip ayrılıyor vere biraz sonra dönüyormuş, Nedenini sorduğunda, taşıtının yerini değiştirmek veya park saatine para atmak için gittiği, yanıtını almış. Gitmezse ceza alınırmış. Türkiye’de çoğunu ehliyetsiz taşıt sürdüğünü söyleyince, adam buna inanmakta zorlanmış ve şaşırmış.
* Doktor bir arkadaşım Almanya’da bulunduğu sırada, yağışlı bir kış gecesi, işi de ivedi olduğundan, çevrede de kimse bulunmamasından yararlanarak U dönüşünün yasaklandığı “U” dönüşü yapıvermiş. Bir ay sonra trafik polisi kendisini durdurup eylemi bildirerek ceza kesmiş. Meğer bir Alman durumu görüp polise bildirmiş. İtiraz ederse, bu bildiren kişi tanık olarak dinlenip, ceza veriliyormuş, ama ceza üçe katlanarak.
* Yargıtay üyelerimizden biri, yanında eşi olduğu halde, Avrupa’da bir otobanda gidiyormuş. Otobanın bir yerinde hız sınırlaması uygulanıyormuş. Bunu gösteren levha ve uyarı işaretlerinin farkında olmamışlar. Bir yerde, trafik polisi, kendisini durdurup, belirlenen hızdan fazla gittiğin söylemiş. Geleneksel bir tavırla “Hayır”, gitmedim” demiş. Trafik polisi, evraklarını ve pasaportunu istemiş. İncelerken Yüksek Mahkeme Yargıcı olduğunu görünce, selam verip özür dilemiş ve evrakı verirken de yanlış saptama yapan aygıtın onarılması için durumu hemen yetkililere söylemiş.
* Dekan olan bir arkadaşım, tıp doktorası için İngiltere’ye gittiğinde kendisine önce (gülümsemeyi) sonra (affedersin) demeyi öğrettiklerini söyler.
* İsveç’te bir kişinin ölümü ve bir kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bir trafik kazasında, sürücü alkollü olduğu için, kasıtlı öldürme ve yaralama gibi ceza verildiğini, sürücü ile birlikte barda içki içen ve kapıda ayrılan arkadaşına da yurttaşlık görevini yaparak alkol alan sürücüye taşıt kullandırmaması ve engel olması gerekirken bunu yapmadığı suçlamasıyla on yıl hapis verildiğini gazetelerde okumuştum…
* 1997 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde de benzer bir trafik olayında sürücüye yaşam boyu hapis verildiğini televizyon haberleri olarak izledik.
* Kız kardeşimi trafik ehliyeti için yazılı sınava götürmüştüm. Bir adam sınava üçüncü kez geldiğini, yine başaramazsa bir daha gelmeyeceğini söylemişti. Ne iş yaptığını sorduğumda, taksi şoförü olduğunu, altı yıldır Ankara’da bu işi yaptığını bildirmişti.
* Soruşturmasını yaptığım çok ölümlü bir trafik kazsında, bilirkişinin kusur yüklemediği sürücülerden birinin 48 saattir, uyumadan, ilaçlar alarak taşıt kullandığı saptanmıştı. Böyle davranmasının nedeni kamyonun taksitini ödeyebilmek içinmiş. (Şoför ve trafik Dergisi/sayı 538)
Aktaran: Galip BARAN
Yasa bağımlısı
Bilinç Üniversitesi Kurucusu
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)