17-21 Ekim 1996 günlerinde gerçekleştirilen Bodrum Yerel HABİTAT Konferansının ardından yıllar geçti. 83 kuruluş ve 309 kişinin katıldığı bu konferansta 25 koza oluşturuldu. İŞ PROGRAMLARI üretildi.
Yaşanabilir Bodrum için 37 öncelikli konu belirlendi.
Çözümler önerildi.
Sorumluluklar üstlenildi…
Bodrum HABİTAT Konferansı Birleşmiş Milletlerin 51. Genel Kurul Toplantısında dünyaya duyuruldu.
Yerel girişimlerin başarılı bir örneği olarak tanıtıldı.
SONUÇ:
* Yiğit Gülöksüz; (4. 07. 1999;Cumhuriyet); “HABİTAT’ın adı kaldı yadigar ”:
“HABİTAT II Konferansı dünyanın bütün tecrübesini, birikimini getirmiştir. Dolayısıyla bilinçlenme için gerekli bilgiyi sağlamıştır. Türkiye’nin gündemine böyle bir şey geldi.
Yapılmayan bunu meyvelerini toplamaktır.
O heyecan ve dikkat yoğunlaşması belli bir noktaya geldikten sonra işin peşi bırakıldı. Bu fırsat kaçırıldı.”
* Tony Marciniec; (Bodrum Magazin; Temmuz 2000) “HABİTATA’ı hatırlıyor musunuz”:
“İstanbul’da uluslar arası ve Bodrım’da yerel düzeyde HABİTAT Konferansları gerçekleşti. Yarımadamız ilk yerel HABİTAT toplantısından gurur duymuştu. Kapsamlı bir “iş programı” üretilmiş, çeşitli kurum, kuruluş ve kişiler altına imzalarını atmışlardı. Coşkulu, umutlu günler yaşanmıştı. Ne yazık ki balayı çabuk bitti.”
* Yiğit Gülöksüz; (13. 06. 2002;Cumhuriyet); “HABİTAT’ın sözleri tutulmadı”:
“ HABİTAT’la başlayan hareket istenildiği kadar verimli olmadı. Devletler ve hükümetler adına verilen taahhütler yerine getirilmedi…
HABİTAT II Zirvesi, yalnızca hükümetleri değil, yerel yönetimleri, iş çevrelerini ve sivil girişimleri de sorunların çözümünde yükümlü kıldı.
Ancak Türkiye hala yönetim ve sivil toplum örgütleri arasında gereken işbirliğini gerçekleştiremiyor. Sivil toplum örgütleri zirve kararlarının uygulanması için büyük çaba harcarken yerel ve merkezi yönetimler konuya gereken ilgiyi göstermedi, göstermiyor!...
Yerel Gündem 21 Programı Ulusal Koordinatörü Sadun Emrealp: “HABİTAT II Zirvesi’nde alınan kararlarla ilgili olarak, Başbakanlığın bakanlıkları devreye sokması gerekiyor. AB’ye hazırlık sürecinde sivil toplum örgütlerinin ve merkezi yönetimlerin işbirliği çok önemli” .
Marmara Boğazlar ve Belediyeler Birliği (MBBB) Genel Sekreteri Fikret Toksöz ; HABİTAT II Konferansının üzerinden 6 yıl geçmesine karşın yerel yönetimlerin alınan kararlarla ilgili hiçbir şey yapmadıklarını vurguladı.
Bodrum HABİTAT Konferansı da, bana göre, “Türk gibi başlama”nın SKANDAL olarak nitelenebilecek bir örneğioldu. Bir başka deyişle “Dağ fare doğurdu”...
İstanbul HABİTAT Konferansına Turgutreis Gönüllüleri adına katılan, Bodrum HABİTAT Konferansında Emekliler Kozasını kuran (sonradan Trafik Kozası Kolaylaştırıcılığı üslenen) kişi olarak yıllardır hayal ettiğim Yeniden HABİTAT düşüncemi bu şekilde vurgulayarak dile getirme gereğini duydum.
Hayalimden Bodrum Belediye Başkanı sayın Mehmet Kocadon’a söz ettim. Öneride bulundum. Dikkatle dinledi, “Senden başka kimse var mı”diye sordu. Yutkundum…
Sayın Kocadon’nun, öneriyi, genel bir talep olması durumunda olumlu karşılayacağı izlenimini edindim.
Bodrum HABİTAT Konferansına katılan kişi ve kuruluşlara bu nedenle bir ÇAĞRI yapıyor ve en kısa zamanda bir
"çalışma grubu" oluşturmamızı öneriyorum.
Galip BARAN
(0252) 382 34 77
(0535) 844 84 76
13 Ekim 2009 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder