31 Ocak 2009 Cumartesi

“YURDU VE MİLLETİ ÖZDEN ÇOK SEVME İLKESİ”
VE DEMOKRASİ
Bencil varlık “çok”u şöyle dursun, “özü kadar” bile sevemez yurdunu ve milletini; demokrat da olamaz; kural, yasa, ilke ve norm da tanımaz.
Oysa, yasa tanımazlık yolsuzluk yapmaktır.
Ne var ki, bencil varlık, yolsuzluk yaptığının farkında bile değildir.
Yaya iken kırmızı ışıkta geçen, ya da kendisi geçmese bile, geçene ses etmeyenin hukuk anlayışı da sakattır. Bu kuralı her rütbeden polislerin, askerlerin, avukatların, savcıların ve hakimlerin çiğnedikleri düşünülecek olursa; demokrasi ve hukuk kavramlarından ne kadar uzak olduğumuzu anlamakta fazla zorluk çekmeyiz…
Bizler, Bilinç Üniversitesi kurucuları, demokrasiyi, yayalarla ilgili trafik ışığıyla donatılmış kavşaklarda yaptığımız, insanı, insan davranışlarını ve nedenlerini araştırdığımız, yaklaşık 20 yıldır devam eden “okul dışı eğitim” çalışmalarında öğrendik:
1989 yılında Turgutreis’te bir çöp toplama kampanyası ile ilk adımları atılan, Bodrum’da 1996 yılında gerçekleştirilen Yerel HABİTAT Konferansında oluşturulan HABİTAT Trafik Kozası tarafından başlatılan çalışmalarda “trafik terörüne son verme ve Demokrasiyi tabana yayma projesi” geliştirildi.
Bilinç Üniversitesi, bu çalışmalarda oluşan “Tecrübi Bilgi”den yola çıkılarak kuruldu.
Bu üniversitenin harcında, sözü edilen projenin, İstanbul Taksimdeki uygulamasında, bugün Ankara Emniyet Müdürü olan sayın Ercüment Yılmaz’ın Galip Baran’ı gözaltına aldırmasının ve iki yıl önce Muğla Valiliğinin “olur”u ile ilk ve orta öğretim okullarında başlatılan “bilinç konferansları”nın devamına izin vermeyen Bodrum Kaymakamı sayın Abdullah Kalkan’ın da katkıları var.
Ne sayın Ercüment Yılmaz ve ne de sayın Abdullah Kalkan darılmasınlar. Onlardan şikayetçi değiliz. Ama bilmeleri gereken gerçek şu: İnsan ektiğini biçiyor bu dünyada...
İşte böylesi ve daha pek çok engeller aşılarak inşa edilen Bilinç Üniversitesi, bu ülkenin sakinlerini; “yurdu ve milleti özden çok sevme ilkesi”ni içselleştirmeğe ve Türkiye’nin, Bilgi Üniversitelerinin varlığına rağmen oluşan ve önlenemeyen sorunlarını trafikten başlayarak çözmeğe çağırıyor.
Galip BARAN
Bilinç Üniversitesi
Turgutreis-BODRUM

TEL: (0252) 382 34 77 ; (0535) 844 84 76
E-mail: galipbaran@ttmail.com ; galipbaran@hotmail.com
WEB: http://www.turkcelil.com/; http://www.internethaber.eu/; http://www.galipbaran.blogspot.com/;
www. bilinc-universitesi.blogspot. com
*
(31 Ocak 2009 günü Bodrum’da CHP PM Üyesi Prof. Dr. Tülay ÖZERDEM’in vereceği Konferansta dile getirilen düşünceler)
“TÜRKİYEDE DEMOKRASİ VE HUKUKA YÖNELİK TEHDİTLER”
İnsan bencil bir varlıktır.
Bencil varlık, “çok”u şöyle dursun “özü kadar” bile sevemez yurdunu ve milletini; demokrat da olamaz; kural, yasa, norm tanımaz, çünkü işine gelmez.
SORU:
Türk Kurala NEDEN;
İşine ve kolayına geldiği YERDE
İşine ve kolayına geldiği ZAMANDA
İşine ve kolayına geldiği KADAR
U Y A R
Oysa, yasalara uymamak yolsuzluk yapmaktır.
Ne var ki, bencil varlık, bu davranışıyla yolsuzluk yaptığının farkında değildir.
Yaya iken kırmızı ışıkta geçen, ya da geçmese (bu yolsuzluğu yapmasa) bile, kırmızı ışıkta geçene ses etmeyenin demokrasi anlayışı gibi hukuk anlayışı da, en azından sakattır.
Bizler, Bilinç Üniversitesi kurucuları, demokrasiyi yayalarla ilgili trafik ışığıyla donatılmış kavşaklarda yaptığımız, “okul dışı eğitim” çalışmalarında öğrendik:
Sözü edilen, 1989 yılında Bodrum’un Turgutreis Beldesinde bir çöp toplama kampanyası ile ilk adımları atılan, Bodrum’da 1996 yılında gerçekleştirilen Yerel HABİTAT Konferansında oluşturulan HABİTAT Trafik Kozası ile başlatılan bu çalışmalarda “trafik terörüne son verme ve Demokrasiyi tabana yayma projesi” geliştirildi.
Bilinç Üniversitesi, 20 yıldır devam eden, insanın, davranışlarının ve nedenlerinin araştırıldığı çalışmalarda oluşan “Tecrübi Bilgi”den yola çıkarak kuruldu. Bu üniversitenin harcında yukarıda sözü edilen projenin İstanbul Taksimde 1998 yılındaki bir uygulamasında, bugün Ankara Emniyet Müdürü olan Ercüment Yılmaz’ın Galip Baran’ı gözaltına aldırmasının ve iki yıl önce Muğla Valiliğinin “olur”u ile ilk ve orta öğretim okullarında başlattığımız “bilinç konferansları”nın devamına izin vermeyen Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkanın payları var.
Ne sayın Ercüment Yılmaz ne de sayın Abdullah Kalkan darılmasınlar. Onlardan şikayetçi değiliz. Ama bilsinler ki herkes ektiğini biçer bu dünyada.
İşte böylesi ve daha pek çok insan kaynaklı sorunların oluşturduğu harçla inşa edilen Bilinç Üniversitesi, bu ülkenin sakinlerini, Türkiye’nin Bilgi Üniversitelerine rağmen oluşan/önlenemeyen/engellenemeyen sorunlarını trafikten başlayarak çözmeğe çağırıyor.
Galip BARAN
Bilinç Üniversitesi
Turgutreis - BODRUM
**
HANGİ TÜRK ?
“Ne mutlu Türküm diyene” diyen ama;
(a) : Aşırı tüketen, vergi kaçıran, çevreyi kirleten, milli servete zarar veren, trafik kurallarını çiğneyen, rüşvet veren/alan, imar yasasına aykırı işler yapan, iş ahlakının korunması için çaba göstermeyen, toplum sağlığına aykırı alışkanlıklar edinen, her şeyi devletten bekleyen,
Yani, KIRMIZIDA GEÇEN, Türk mü,
(b) : Yoksa, “Ne mutlu Türküm diyene” diyen veya demeyen amma!... sayılan alanlarda KIRMIZIDA DURAN Türk müsün ?
Lütfen, söyle!
Mustafa Nevruz SINACI
Bilinç Üniversitesi
Rektör Yardımcısı

Hiç yorum yok: